Pies umie rozpoznać uśmiech na ludzkiej twarzy
13 lutego 2015, 12:14Psy potrafią odróżniać emocje malujące się na ludzkiej twarzy.
Szympansice częściej korzystają z dzid
15 kwietnia 2015, 10:43Szympansice częściej wykonują i korzystają z dzid w czasie polowania.
Opatentowano szczep glonu, który po smażeniu smakuje jak bekon
21 lipca 2015, 12:10Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) opatentowali nowy szczep glonów, który bardzo szybko rośnie, zawiera sporo białka, a po usmażeniu smakuje jak bekon.
Co z oczu, to i z wagi
20 października 2015, 10:03Produkty znajdujące się na kuchennym blacie mogą pomóc w oszacowaniu wagi właściciela, zwłaszcza jeśli są to płatki śniadaniowe, słodkie napoje, ciastka czy suszone owoce.
Enzym na zbyt dużą ilość cukru
12 stycznia 2016, 13:31Specjaliści z Centrum Badawczego Szpitala Uniwersytetu w Montrealu odkryli enzym, który może zahamować toksyczny wpływ cukru na narządy ciała.
Powstała mapa genów denisowian w genomie Homo sapiens
29 marca 2016, 10:11Większość ludzi spoza Afryki ma w swoim DNA kod genetyczny neandertalczyków. Z najnowszej mapy dziedzictwa genetycznego możemy też dowiedzieć się, że spora część obecnie żyjących, szczególnie mieszkańców Azji Południowej, to w pewnej mierze potomkowie denisowan
Zestresowane miejskie sikory mają krótsze telomery
21 czerwca 2016, 10:52Bogatki zwyczajne żyjące w mieście są bardziej zagrożone śmiercią w młodym wieku niż sikory żyjące poza miastami. Biolodzy z Uniwersytetu w Lund wykazali, że te pierwsze mają krótsze telomery, czyli ochronne sekwencje z nukleotydów, które zabezpieczają przed "przycinaniem" chromosomów po ich podwojeniu w czasie podziału komórki.
Pierwsza na świecie wystawa sztuki współczesnej dla psów
26 sierpnia 2016, 14:25Dominic Wilcox zorganizował na zlecenie firmy ubezpieczeniowej More Than pierwszą wystawę sztuki współczesnej dla psów. Znajdowały się na niej zarówno obrazy, jak i interaktywne instalacje.
Składniki batatowej wody sokowej chronią przed tyciem
8 grudnia 2016, 06:24Poddany obróbce enzymatycznej peptyd batatów ze skrobiowych odpadów przetwórczych (tzw. wody sokowej) znacząco ogranicza przyrost wagi na wysokotłuszczowej diecie. To sugeruje, że odgrywa on pewną rolę w metabolizmie tłuszczów.
Zabawka z farmy Wikingów
28 lutego 2017, 12:41Latem 2016 roku archeolodzy odkopujący zasypaną studnię z okresu Wikingów dokonali niespodziewanego odkrycia. Wśród ziemi, którymi właściciele zasypali studnię, znaleziono starannie wyrzeźbiony miniaturowy okręt, którym bawiło się dziecko.